reede, 12. veebruar 2021

Peatükk 111: Kana wok, kana ramen ja Perserverance



Tervist jälle kallid lugejad! Ma soovin teile ka head 2021 aasta jätku. 

Täna ma räägin enda kana wokist, kana ramenist ja boonusest.

Kõigepealt on vaja suurt wokipanni, pliiti ja kaant. Siis on koostisosadeks vaja: pisut kanafileed, brokkolit, kaunu, punaseid või kollaseid paprikaviile, suvikõvitsat,  šampinjoniseeni, maisiteru, porgantit, ingverit, sesamiseemneid, paar küüslauguküünt, sojakastet ja maitseaineid. 

Mu ema praadis pannil kanafilee koos ingveri ja küüslauguga ja lisas veel vürtse ja juurvilju. See söök maitses üpris hästi ja oli sojakasteline, kana maitsega. Selle tekstuur oil kana kohta pehme ja suvikõrvitsa tekstuur pehme. Pärast serveeringut on temperatuur tulise ja kuuma vahel. Aga minu jaoks maitseb see söök umbes 90% kuni 100% vahel.


Nüüd räägin kana ramenist. Mu ema tellis ühest aasia restoranist paar toitu koju. Minu oma oli krõbeda kanaga ramen. See koosnes supipuljongist, rameninuudlitest, krõbekanast, merevetikatest ja keedumunast. Selle tekstuur oli kana kohta krõbe, nuudlid olid libiseva ja pehme tekstuuriga ja see maitses õliselt ja nuudlid maitsesid pisut nagu külm kana võileivas (ehk minu jaoks üpris hea). Söök ise oli sooja ja leige vahel. Kokkuvõtteks see maitses umbes 95% kuni 100% vahel.

Mul on ka üks naljakas lugu, kui ma käisin oma emaga jalutuskäigul ja ta oli näljane pisut. Nii, et me läksime ühte Viru keskuse kohvikusse, mis on raamatupoe juures. Ta arvas, et ramen seal oli pildi peal üpris hea, aga kui me tegelikult saime selle, siis tema jaoks see oli üpris koleda värvi ja maitsega. Mu emal on pildid plakatist ja päris toidust. 


Ja viimane tähelepanu lugu astronoomia kohta. 

Väike hoiatus, kui sa ei soovi väga lugeda, see on pisut pikk, aga kui jaksad või sind huvitab siis jätka palun.

Sa oled vist midagi kuulnud juuli lõpus, et üks Marsi sond saadeti kosmosesse (sellest räägiti pisut ka raadios juuli lõpus). Nüüd kohe varsti (pärast peatüki postitamist) hakkab üks Marsi kulgur nimega Mars 2020 või Perseverance maanduma Marsi pinnale kuhugi Jezero kraatrisse, mis on üks kraater kuhu võis voolata vett paar miljard aastat tagasi (kuna selle juures on tühjad jõed) ja võib otsida mingit väikest asitõendit ammuse vee kohta (isegi elu kohta). See maandub Jezero kraatrisse 18. veebruaril 2021 umbes kell 22:55 õhtul (Ida-Euroopa ajavööndis). Kõigepealt see siseneb atmosfääri, avab korteri-suuruse langevarju (Marsi atmosfäär on 170 korda hõredam, kui Maal, nii et on vaja veel rohkem  pidurdamiseks). Siis see kasutab paar väikest retroraketti (mitte nagu tavaline raketimootor, aga paar väikest raketimootorit), siis aeglustub pinnale, maandub pinnale, laseb retroraketi lahti, retrorakett põrkab vastu pinda kulgurist üpris kaugel ja kulgur vaikselt ärkab üles. Perseverance kulguri küljes on ka üks väike helikopter (mitte nagu maakera peal helikopter, aga 1,8 kilogrammine droon), mida kasutatakse testimiseks Marsi õhus (jälle väike atmosfäär), nii et on vaja pöörata väga kiiresti.

Aga ma arvan, et see on kõik mida ma räägin sellest kulgurist.

Ma soovin teile head sõbrapäeva varsti ja head tervist!

1 kommentaar: